Ga naar de inhoud
Home » Zo houd je jouw gelakte houten vloer in topconditie

Zo houd je jouw gelakte houten vloer in topconditie

Je gelakte houten vloer is jouw grote trots. Hij geeft je huis sfeer en karakter, en is nog in uitstekende staat. Je moet er niet aan denken dat hij straks lelijke plekken gaat vertonen, of op een andere manier zijn natuurlijke schoonheid verliest! Door een gelakte vloer goed te onderhouden, tel je eenvoudig een flink aantal jaren bij zijn levensduur op. Moeilijk is het niet: je moet alleen even de do’s en don’ts weten. Die zetten we graag voor je op een rij! Welke stappen moet je niet vergeten als jij je vloer in topconditie wil houden?

Regelmatig stofzuigen

De grootste vijand van een gelakte houten vloer is zand en ander krassend vuil. Mensen nemen het mee naar binnen onder hun schoenen, en ongemerkt verspreidt het zich door je huis. Beweeg je het zand onder druk over je vloer, dan kan het vervelende krassen in je lak achterlaten. Niet wat je wil! De oplossing is simpel: eens per week trouw stofzuigen. Dit zorgt ervoor dat vuil en zand geen schade aan kan brengen aan jouw vloer! Kleine moeite, groot plezier.

Dweilen met een speciale reiniger

Naast stofzuigen is regelmatig dweilen ook een belangrijke stap in het regulier onderhoud. Gebruik hiervoor geen sopje met een standaard allesreiniger: dit kan namelijk een doffe laag achterlaten op je vloer en zo de charme van je gelakte vloer verminderen. Gebruik altijd een speciale parketreiniger en verdun hem op de manier die voorgeschreven staat op de verpakking. Dweil nooit te nat: het oppervlakte van je vloer is goed beschermd door de lak, maar als er water tussen de naden sijpelt kan je alsnog schade aan je vloer veroorzaken.

Kies een reiniger die het beste uit je vloer naar boven haalt: kiezen voor een reiniger van het hetzelfde merk als je lak is hierbij vaak een goede zet. Toch niet helemaal zeker? Vraag bij twijfel een specialist welke reiniger het best geschikt is voor jouw type lak.

Polish aanbrengen

Je vloer weer een frisse aanblik geven? Gebruik dan een polish op je gelakte houten vloer. We raden aan om dit periodiek onderhoud ongeveer twee keer per jaar uit te voeren. Het vormt een nieuwe vuilafstotende laag op je vloer en vult kleine krasjes en andere gebruikssporen op. Voor behandeling met de polish reinig je je vloer met een intensieve reiniger. Is de vloer helemaal schoon en vetvrij, dan kun je de polish onverdund aanbrengen met een vochtige doek.

  • Ververst de beschermingslaag in de lak
  • Vult kleine krasjes en beschadigingen op
  • Geeft een egale afwerking

Viltglijders onder je meubels

De simpelste stap vergeten veel mensen: goede bescherming aanbrengen onder zaken die kunnen krassen op jouw vloer. Denk hierbij aan stoelen, tafels, maar ook aan het opbergkrat van het kinderspeelgoed! Door er vilten beschermdoppen onder te plakken of schroeven, verplaats je deze items voortaan moeiteloos, en zonder schade aan te brengen aan je vloer. En door het type viltglijder goed af te stemmen op je meubel, hoef je er jaren niet meer naar om te kijken!

Alles onder één dak voor een stralende vloer

Gemak dient de mens, daar kunnen we het wel over eens zijn. Wil jij alles voor jouw gelakte houten vloer in één keer online bestellen, vanuit je luie stoel? Neem dan eens een kijkje in de webshop van Vloeronderhoudswinkel.nl. Je vindt er alles onder één dak voor een stralende gelakte houten vloer!

Een ruim aanbod aan reinigers en andere onderhoudsmiddelen, maar ook handige hulpjes als viltglijders. Vanaf een bestelwaarde van €29,95 bezorgen ze alles gratis bij je thuis. En ook voor professioneel advies kun je altijd bij hen aankloppen!