Ga naar de inhoud
Home » Waar let je op als je textieldoek gaat laten bedrukken?

Waar let je op als je textieldoek gaat laten bedrukken?

Een uniek cadeau, of veelzijdig promotiemateriaal voor jouw bedrijf? Textieldoek is op vele manieren te gebruiken en biedt je een strakke basis voor de mooiste prints. Laat een dierbare foto op doek afdrukken of geef jouw favoriete kunstwerk een ereplaatsje in huis. Of zet het in voor zakelijk gebruik: met een betrekkelijk laag budget laat je de mooiste reclamedoeken maken, die snel te verwisselen zijn en jarenlang mooi blijven.

Voordat je textieldoek gaat laten bedrukken, heb je een aantal keuzes te maken. Waar kies je voor, en hoe zorg je dat jouw doek het beste uit de verf komt? Wij geven je een aantal tips mee, waardoor jouw project sowieso een succes wordt. Op welke dingen moet je letten als je een textieldoek gaat laten bedrukken?

Waarom kiezen voor textiel?

Textieldoek is een voordelige manier om jouw foto, reclame of kunstwerk te laten produceren op levensgroot formaat. Omdat het materiaal met de juiste hulpmiddelen makkelijk te spannen is, zorg je altijd voor een strak resultaat. En wil je het vervoeren? Dan vouw je het simpelweg op en blijft er slechts een klein pakketje over. En het minimale gewicht zorgt ervoor dat je het met gemak overal op kan hangen, hoe groot jouw productie ook is!

En wil je een supergrote productie laten maken, bijvoorbeeld een geveldoek van tientallen meters breed en hoog? Dan is textieldoek ook heel erg geschikt!

 • Licht van gewicht
 • Makkelijk op te vouwen
 • In elk formaat te produceren
 • Zowel binnen als buiten te gebruiken
 • Te bevestigen op je eigen manier
 • Relatief betaalbaar

1) De textielsoort

Ga je voor jouw project werken met textieldoek, dan is het van groot belang dat je het juiste type textiel kiest. Er bestaan namelijk vele soorten textieldoek: ieder met hun eigen voordelen en nadelen. Het is dus belangrijk om goed te bedenken waar je doek komt te hangen, en welke vereisten er zijn aan de kwaliteiten van het gekozen textiel. Zo komt je textieldoek het beste tot zijn recht, en gaat het zo lang mogelijk mee!

Komt jouw doek bijvoorbeeld buiten te hangen? Dan is het goed om een textielsoort te kiezen die weerbestendig is, en niet beschadigd kan raken door wind. Hang je jouw doek binnen, dan is dit minder van belang. Daarnaast is de textielsoort die je kiest bepalend voor de uitstraling van je werk: moet de finish glanzend of juist mat zijn, en mag het doorschijnend zijn of juist niet?

2) De printtechniek

Er bestaan verschillende printtechnieken om jouw textieldoek de looks te geven die jij voor ogen hebt. En let op: niet iedere druktechniek is geschikt voor iedere soort textiel! Je zult de printtechniek dus in samenspraak met de gekozen materiaalsoort moeten bepalen. Alleen zo krijg je het gewenste resultaat! Welke keuzemogelijkheden zijn er?

UV print

UV printen is de standaard techniek die gebruikt wordt voor textielbedrukking. De print is niet op de achterkant van de stof zichtbaar en wordt aan één zijde van de stof gedrukt.

 • Sneldrogende print
 • Perfecte hechting aan textiel
 • Eenzijdige print, niet doorzichtig

Sublimatie print

Met een sublimatie print laat je de inkt diep doordringen in de stof. Hiermee wordt de print aan twee kanten zichtbaar! Opgelet dus met tekstuele uitingen, als je jouw textieldoek tweezijdig wilt gebruiken.

 • Fraaie, levensechte kleuren
 • Extra krasbestendig
 • Tweezijdig te gebruiken

3) De bevestiging van het doek

Een textieldoek komt alleen mooi tot zijn recht als hij op de juiste manier bevestigd wordt. Door hem netjes strak te hangen, komt het design extra mooi uit de verf en is het niet te onderscheiden van plaatmateriaal. Bij de keuze voor de manier van bevestigen is het ook goed om na te denken over het gebruik van je doek: blijft hij jaren op zijn plaats, of moet hij eens in de zoveel tijd verwisseld worden?

Als je textieldoek regelmatig plaats moet maken voor een ander ontwerp, is het handig om een flexibele bevestiging te kiezen, zoals een peesafwerking of klittenband. Welke keuzes heb je?

 • Klittenband (op frame)
 • Peesafwerking (in frame)
 • Keder (in frame)
 • Tunnelafwerking (i.c.m. buizen)

Jouw textieldrukwerk in vertrouwde handen

Wil je aan de slag met textieldoek? Laat jouw drukwerk dan maken door dé specialist op dit gebied in Nederland: Megavista. Hun specialisten kunnen je meer vertellen over de verschillende combinaties van stoffen en druktechnieken, en helpen je ook graag de bevestiging selecteren die bij jouw project past. Je kunt zelfs textielframes bestellen die als complete oplossing met frame en doek geleverd worden!

Vraag gerust om advies, of bekijk de mogelijkheden tot digitale print op textieldoek op hun website.