Ga naar de inhoud
Home » Veilig de weg op met een beperking of handicap

Veilig de weg op met een beperking of handicap

Heb jij of één van jouw gezinsleden een beperking of handicap? Dan is vervoer bij jullie thuis ongetwijfeld een veelbesproken topic. Want: hoe zorg je ervoor dat iemand met een beperking veilig van A naar B komt, mét de benodigde hulpmiddelen? Vaak is er aangepast vervoer nodig: een normale auto is vaak lastig te bedienen voor iemand met een handicap, en biedt meestal niet voldoende plek om een hulpmiddel in te vervoeren. Rolstoelauto’s zijn dan dé oplossing: een aangepaste auto, die volledig ingericht is voor veilig en praktisch vervoer van iemand met een beperking. Wat is er allemaal mogelijk, en waar let je op als je een rolstoelauto gaat kopen?

Zelf rijden of gereden worden?

De eerste vraag is of jij je rolstoelauto zelf kunt besturen met je handicap, of dat je beter gereden kunt worden. Tegenwoordig zijn er veel aanpassingen mogelijk waarbij een gehandicapte bestuurder zelf weer achter het stuur kan kruipen: denk daarbij aan aangepaste pedalen of een volledig handmatige bediening. Twijfel je of een auto zelf besturen binnen de mogelijkheden ligt? Ga dan eens in gesprek met het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR): de specialisten daar kunnen je keuren op je rijvaardigheid. En word je rijgeschikt bevonden, dan kunnen zij je adviseren over eventuele hulpmiddelen die je nodig hebt om zelf te rijden.

Wil je een auto waarin je als passagier meegaat, dan zijn er – afhankelijk van je mobiliteit – ook veel aanpassingen mogelijk. Bepalend is hierbij of je je rolstoel kunt verlaten als gehandicapte: een passagier die zelf op de bijrijdersstoel kan plaatsnemen, vereist andere aanpassingen dan iemand die inclusief rolstoel de auto moet betreden.

Zoveel mensen, zoveel wensen

Eigenlijk is er voor iedere beperking een situatie te creëren waarin je veilig in je eigen auto de weg op kunt. Je moet alleen even weten welke aanpassingen er mogelijk zijn, en welke jou het meeste opleveren! Een verkennend gesprek met een specialist is daarin heel belangrijk. Stel jezelf de volgende vragen, en ga daarna in overleg met een specialist in auto-aanpassingen. Het zal je verrassen welke mogelijkheden er allemaal zijn!

  • Waar loop je tegenaan in de bediening van de auto (openen, sluiten, evt. besturen)?
  • Hoe wil je de auto in en uit gaan?
  • Wil je de auto zelf kunnen besturen?
  • Kan je zelfstandig plaatsnemen op de bestuurdersstoel of passagiersstoel?
  • Indien van toepassing: hoe wil je jouw hulpmiddel (rolstoel, scootmobiel, rollator) het liefst vervoeren?
  • Hoeveel personen moeten er, naast de gehandicapte, in de auto passen?

Je bestaande auto aan laten passen

Ben je eigenlijk heel tevreden met je huidige auto, en zou je het liefst gewoon met deze auto verdergaan? Ook bestaande auto’s kunnen vaak uitstekend omgebouwd worden naar een rolstoelauto, mits de ruimte in de auto voldoende is voor eventuele hulpmiddelen. Vaak hebben we het dan over de grotere gezinsauto’s, bestelauto’s of bestelbussen. Je eigen auto hergebruiken als rolstoelvoertuig kan je bovendien interessante besparingen opleveren!

Belastingvoordeel bij je rolstoelauto

Wist je dat je met sommige rolstoelauto’s ook nog eens profiteert van interessante belastingvoordelen? Als je afhankelijk bent van je rolstoel en je rolstoel altijd met je mee moet reizen, dan kun je voor een bestelauto of bus een grijs kenteken aanvragen. Je moet dan wel voldoen aan alle eisen die de Belastingdienst hieraan stelt. Rijden met een grijs kenteken betekent dat je minder wegenbelasting betaalt en dat je korting krijgt op je BPM. Dat scheelt je flink in de extra kosten die bij een auto komen kijken!

Een nieuwe rolstoelauto of een occasion?

Als je eenmaal besloten hebt dat je een rolstoelauto gaat aanschaffen, heb je nog een belangrijke keuze te maken: ga je voor een nieuwe of voor een tweedehands model? Naast hagelnieuwe rolstoelauto’s zijn er tegenwoordig namelijk ook veel occasions te krijgen. Grondig nagekeken rolstoelauto’s, die nog prima een volgende ronde meekunnen en ook op jouw wensen aangepast kunnen worden. En dat kan budgettair gezien een interessant verschil maken!

Ben je klaar om verschillende modellen met elkaar te gaan vergelijken? Neem dan eens een kijkje in uitgebreide aanbod rolstoelauto’s van Kikkert Rolstoelauto’s. Hier vind je nieuwe én tweedehands modellen, die perfect op jouw wensen ingericht kunnen worden.