Ga naar de inhoud
Home » Van het gas af? Dit zijn je opties voor elektrisch koken

Van het gas af? Dit zijn je opties voor elektrisch koken

  • Blog

De overstap van gas naar elektrisch koken wordt steeds populairder. Niet alleen vanwege de duurzaamheid, maar ook vanwege de veiligheid en het gebruiksgemak. Als je overweegt om van het gas af te gaan, is het belangrijk om te weten welke opties je hebt. In deze blog bespreken we drie populaire keuzes: inductiekookplaten, keramische kookplaten en elektrische kookplaten. Daarnaast geven we tips waar je op moet letten bij de overstap, en vertellen we je wanneer je het beste een professional kunt inschakelen.

1) Inductiekookplaat

Inductiekookplaten zijn een van de efficiëntste en snelste manieren om te koken. Ze werken door middel van een magnetisch veld dat de pan direct verwarmt. Hierdoor gaat er nauwelijks warmte verloren, en kookt water bijvoorbeeld veel sneller dan op een gasfornuis. Inductiekookplaten zijn daarnaast bijzonder veilig in gebruik, omdat de kookplaat zelf niet heet wordt, alleen de pan. Dit vermindert het risico op blaren en andere ongelukjes.

Het nadeel van inductiekookplaten is dat je speciale magnetische pannen nodig hebt. Niet alle bestaande pannen werken op inductie, dus je moet mogelijk je complete pannenverzameling vervangen. Verder kunnen inductiekookplaten duurder zijn in aanschaf, maar de besparing op energiekosten en de snelheid van koken maken dit vaak meer dan goed.

2) Keramische kookplaat

Een andere optie is de keramische kookplaat. Deze platen werken door middel van elektrische verwarmingselementen onder een glazen kookoppervlak. Hoewel keramische kookplaten iets langzamer opwarmen en afkoelen dan inductiekookplaten, zijn ze vaak goedkoper in aanschaf. Bovendien werken ze met elke soort pan, wat betekent dat je geen nieuwe kookgerei hoeft aan te schaffen. Keramische kookplaten zijn ook eenvoudig schoon te maken dankzij het gladde oppervlak.

3) Elektrische kookplaat

Voor wie op zoek is naar een eenvoudige en betaalbare oplossing, zijn traditionele elektrische kookplaten een goede optie. Deze kookplaten bestaan uit gietijzeren platen die door middel van elektrische spoelen worden verwarmd. Hoewel ze niet zo snel opwarmen als inductie- of keramische kookplaten, zijn ze betrouwbaar en duurzaam. Een nadeel is dat ze langer nodig hebben om af te koelen, wat ze iets minder veilig maakt.

Overstappen naar elektrisch koken: waar moet je op letten?

Als je de overstap naar elektrisch koken overweegt, zijn er een paar belangrijke punten om in gedachten te houden. Waar moet je allemaal op letten?

  • Controleer of je elektriciteitsnetwerk de extra belasting aankan. Sommige oudere huizen hebben mogelijk een upgrade nodig.
  • Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt voor de installatie van een nieuwe kookplaat.
  • Bepaal je budget voor zowel de aanschaf als de installatie. Houd rekening met eventuele extra kosten voor nieuwe pannen bij een inductiekookplaat.
  • Kies een kookplaat die past bij jouw kookstijl en persoonlijke voorkeuren.

Professionele hulp inschakelen

Het installeren van een elektrische kookplaat kan complex zijn, vooral als je overstapt van gas naar elektrisch. Daarom is het slim om hiervoor professionele hulp in te schakelen. Een erkende elektricien kan de installatie veilig en volgens de regels uitvoeren, en eventuele problemen met de elektrische aansluiting oplossen. Bij Zeeman Elektro kun je terecht voor deskundig advies en professionele installatie van je nieuwe kookplaat.

Of je nu kiest voor een inductiekookplaat, een keramische kookplaat of een elektrische kookplaat, de professionals van Zeeman Elektro helpen je graag. Neem gerust eens contact op voor meer informatie!