Ga naar de inhoud
Home » Onmisbare items bij het leggen van een houten vloer

Onmisbare items bij het leggen van een houten vloer

Of je nu een lamelparket of een tapisvloer gaat leggen: als vakman heb je de juiste tools nodig, waarmee de klus moeiteloos gaat en het eindresultaat adembenemend mooi wordt. Welke tools maken iedere vloerenlegklus makkelijker en mogen dus ook zeker niet ontbreken in jouw gereedschapskist? Als je deze items klaar hebt liggen, ligt de vloer er binnen no time strak in! In dit artikel zijn we er vanuit gegaan dat je werkt met een vloer die je verlijmd en vernageld gaat aanbrengen. Wat moet er dan al-tijd klaarliggen?

Meet- en tekengereedschap

Meten is weten: dat weet iedere vloerenlegger. Zorg er dus voor dat je jouw duimstok, winkelhaak, rolmaat en aftekenpotlood in de aanslag hebt als je een houten vloer gaat leggen. Zo weet je zeker dat je de vloerdelen op de gewenste maat af kunt zagen en dat de vloer straks als een puzzel in elkaar past. Ook een verstekhaak of zwaaihaak zijn handige tools om bij de hand te hebben, met name als er delen zijn die je verstek moet zagen. Dat scheelt je een boel uittekenwerk!

De juiste zaag

Als je de vloerdelen eenmaal afgetekend hebt, wil je de juiste zaag voorhanden hebben om het fijnere, én het grovere zaagwerk moeiteloos mee uit te voeren. ‘De juiste zaag’ is dus misschien niet helemaal de juiste aanduiding: voor de meeste klussen heb je een combinatie van verschillende zaagtechnieken nodig.

Welke zaag of zagen jouw voorkeur hebben, bepaal je natuurlijk helemaal zelf! Met een handzaag kun je bijvoorbeeld goed zien waar je zaagt en zorg je altijd voor een rechte zaagsnede; het nadeel is dat je het fysieke werk zelf moet doen. En zo heeft iedere zaag zijn voor- en nadelen! Zorg dat één of meerdere van deze zagen klaarliggen:

  • Handzaag
  • Cirkelzaag
  • Decoupeerzaag
  • Verstekzaag

Lijmkam en de juiste parketlijm

Een vloer verlijmd leggen betekent een goede hechting en een minimale werking van het hout. Het is wel belangrijk dat je een lijmsoort gebruikt die geschikt is voor jouw vloer en jouw ondergrond, en dat je de lijm goed verdeelt over de ondergrond. Hoe je dit voor elkaar krijgt? Met een lijmkam natuurlijk!

Door de lijm in mooi uitgelijnde banen over de ondervloer te verdelen, zorg je voor een egale hechting en een optimale kleefkracht. Welk type houten vloer je gaat leggen, bepaalt hoeveel mm de lijmrilhoogte van je lijmkam moet zijn. Zorg dus dat de juiste lijmkam ook klaar ligt voor je aan je klus begint!

Tacker

Hoe groter de plank, hoe groter de kans op werking en vervorming als je de vloer alleen maar verlijmt. Zeker stellen dat je vloer straks geen last heeft van de werking van het hout? Wij raden altijd aan om je vloer ook te vernagelen, hoe groot of klein je plank ook is. Een tacker maakt het vernagelen van een vloer snel en makkelijk, en zorgt voor de juiste hoek en de juiste afwerking. Ook een onmisbare tool bij het leggen van een houten vloer.

Afwerklijsten en plinten

De kers op de taart moet je zeker niet vergeten bij het leggen van een vloer: een mooie afwerking aan de randen maakt de vloer pas helemaal af en biedt bovendien de kans om kabels achter weg te werken. Het mooiste zijn afwerklijsten of plinten in de kleur van de vloer of in de kleur van de wand; zorg er dus voor dat die klaarliggen en dat je ze makkelijk op maat kunt maken.

Bestel bij dé groothandel voor de vloerenlegger

Als vloerenlegger heb je behoefte aan een partij die al deze tools standaard voor je klaar heeft liggen. Een allround vloerengroothandel, die je voorziet in alles wat je nodig hebt om de mooiste vloeren te leggen. Heb je de benodigdheden voor jouw volgende klus nog niet op orde? Ga dan naar Floormade.nl, registreer je als klant en profiteer van al hun voordelen voor echte vakmensen. Bestellingen die voor 15:30 uur geplaatst zijn, leveren ze de volgende werkdag al op locatie. Dat is nog eens service!