Ga naar de inhoud
Home » Je gazon sproeien: waarom, wanneer en hoe?

Je gazon sproeien: waarom, wanneer en hoe?

Is het gras altijd groener bij de ander? Daar gaan we verandering in brengen! In dit blog lees je handige tips voor een mooi, groen gazon. En dit doen we aan de hand van slechts één ding: je gazon sproeien. Maar waarom is het van belang je gras te sproeien? Wanneer is hiervoor het beste moment? En wat heb je nodig om dit te kunnen doen? Het antwoord op al deze vragen en meer vind je hieronder.

Waarom je gazon sproeien?

Als je gaat starten met het beginnen van het sproeien van je gazon, is het handig om te weten waarom je dit doet. Wat is het belang van het sproeien van je gazon? Hier in Nederland zijn er ongeveer 130 regendagen per jaar. Dit betekent dat het klimaat goed genoeg is als het gaat om waterlevering. Ook zal de bodem niet snel uitdrogen, omdat Nederland niet zulke hoge temperaturen bereikt. Toch zijn er periodes waarin er minder regen valt, terwijl je gras dit des te meer nodig heeft. Het gaat hier om het groeiseizoen (mei – september). Het gras gaat dan groeien, verbruikt daarmee meer water en heeft dus ook meer water nodig. Op deze manier krijg jij een groen, vol en mooi gazon!

Wanneer je gazon sproeien?

In de maanden mei tot en met september stijgt de temperatuur in Nederland. Dit is gelijk ook de periode van het groeiseizoen. Je gras is dan volop aan het groeien, en verbruikt dus ook meer water. Ook valt er in deze periode minder neerslag, en zal je gras dus weinig natuurlijke waterlevering krijgen. Het is daarom verstandig in deze periode je gazon te besproeien, zodat het genoeg water krijgt en kan blijven groeien. Natuurlijk zal het soms ook nodig zijn buiten het groeiseizoen om je gazon te besproeien. Je kan daarom ook een temperatuur van boven de 15°C aanhouden.

Aan het einde van de dag, wanneer de zon net ondergaat en de zon minder fel wordt, kan het gras het beste worden besproeid. Het water zal dan niet meer verdampen door de warmte en het kan de wortels goed bereiken. Het water kan zo worden opgenomen door de aarde.

De beste manier om je gazon te besproeien

Nu is het tijd voor de praktische uitvoering: het sproeien van je gazon. Wat heb je nodig en hoe ga je te werk? Er zijn verschillende materialen die je kunt gebruiken om je gazon te besproeien. Een zwenk- of draaisproeier is een optie. Plaats deze zo dat elk hoekje van het gazon wordt bereikt. Je moet deze mogelijk af en toe verplaatsen om ervoor te zorgen dat elk stukje gras voldoende water krijgt. Een handsproeier is ook een mogelijkheid, waarbij het belangrijk is het water gelijkmatig te verspreiden met dunne straaltjes. Verder is het handig om een regenmeter te gebruiken om bij te houden hoeveel water je gazon heeft ontvangen.

Waterbesparing tips voor duurzaam gazononderhoud

Het onderhoud van je gazon kan aanzienlijke hoeveelheden water vereisen. Het is daarom verstandig om hier goed over na te denken en mogelijk over te stappen op alternatieve oplossingen om water te besparen. Daarom delen wij enkele tips om te zorgen voor een duurzaam, maar toch groen gazon.

  • Kies het juiste moment om je gras te besproeien. Dit is bijvoorbeeld later op de dag wanneer de zon ondergaat. Op dat moment verdampt er minder water, waardoor het besproeien effectiever is.
  • Verwijder onkruid op tijd. Onkruid vraagt namelijk ook water en anders slokt het het water van je gazon op.
  • Opvangen van regenwater. Dit is een slimme zet, omdat je dit later kunt gebruiken om je gazon mee te besproeien!

Expert op het gebied van gras sproeien?

Ben jij al expert in het onderhouden van je gazon en deel jij met plezier je sproeitips met je buren? Of heb je juist wat extra begeleiding nodig en lijkt het gras nog altijd groener aan de overkant? Geen zorgen, Topgazon staat voor je klaar! Ze bieden de mooiste grasmatten tegen aantrekkelijke prijzen en zorgen er voor dat ze rechtstreeks bij jou worden thuisbezorgd, waar je ook in Nederland woont. En als je nog vragen hebt over het verzorgen van je gazon, het sproeien ervan, of andere graszaken, staat Topgazon altijd voor je klaar!