Ga naar de inhoud
Home » Je gazon herstellen: weg met kale plekken en andere ellende!

Je gazon herstellen: weg met kale plekken en andere ellende!

Ai, als je naar buiten kijkt is die mooie groene grasmat van je niet meer wat het is geweest. Tijd om je verwaarloosde gazon te herstellen! In deze blog leggen we je per probleem stap voor stap uit hoe je dit oplost, zodat jij zo snel mogelijk weer van een prachtig gazon kunt genieten! Laten we gauw beginnen. Wat zie jij als je naar je gazon kijkt?

Gele plekken

Eén van de veelvoorkomende problemen bij gras zijn gele plekken. Gele plekken kunnen allerlei oorzaken hebben. Zou één van onderstaande punten de boosdoener kunnen zijn?

  • te droog of juist te nat
  • te kort gemaaid (korter dan 3 cm)
  • een voedingsarme en/of zure bodem
  • urine van huisdieren
  • ongedierte

Gele plekken in je gazon herstellen doe je door in tijden van droogte één à twee keer per week flink te sproeien en ook te zorgen voor een goede afwatering. Daarnaast maai je je gras niet te kort, realiseer je een optimale bodem met bijvoorbeeld behulp van mest en kalk en spoel je urine van huisdieren zo snel mogelijk af met water. Ongedierte kun je bestrijden met bijvoorbeeld aaltjes.

Onkruid en/of mos

Op een gezonde bodem kan onkruid goed groeien. Je ontkomt dus vaak niet aan onkruid wieden. Mos houdt vooral van vochtige grond in de schaduw. Geldt dit voor jouw gazon? Dan is de kans groot dat je met mos te maken krijgt. Mos verwijder je onder andere door op de juiste momenten je gras te verticuteren en voorkom je door kritisch naar de afwatering en toegang tot zonlicht te kijken.

Kale plekken

Heb je het onkruid of mos uit je tuin verwijderd? Dan kunnen er kale plekken overblijven. Kleine kale plekken vul je eenvoudig op met wat graszaad. Bij grote kale plekken kun je beter nieuwe graszoden bestellen. Wist je dat kale plekken ook kunnen ontstaan doordat kwetsbare grasplantjes de winter niet hebben overleefd? Of ten prooi zijn gevallen aan ongedierte? Ook daarom is het belangrijk om je gazon goed te verzorgen, zoals bij gele plekken het geval is.

Putten en andere oneffenheden

Is de Himalaya niets vergeleken bij jouw gazon? Bijvoorbeeld door ingezakte tunnels van een mol of bodemkrimp? Dan wordt het misschien tijd om de boel te egaliseren. Je doet dit door het gras kort te maaien, het gazon te verticuteren en de kuilen op te vullen met nieuwe grond. Zijn het kleine plekken? Dan kun je die wederom inzaaien. Is je gazon heel hobbelig? Dan adviseren we je het gazon te herstellen door alles eruit te halen, het oppervlak in zijn geheel te egaliseren en nieuwe graszoden te leggen.

Daar gaan we!

Ben je erachter gekomen wat het probleem van jouw gazon is en weet je hoe je deze moet herstellen? Dan kunnen we aan de slag! Misschien kijk je er een beetje tegenop, maar bedenk dan dat je gazon herstellen goed is voor je fysieke én mentale gezondheid! Want tuinieren in de buitenlucht geeft je niet alleen voldoening, maar is ook stress verminderend. Let’s go!