Ga naar de inhoud
Home » Alles wat je moet weten over je gazon bemesten

Alles wat je moet weten over je gazon bemesten

Een vol, groen gazon krijg je niet vanzelf. Daar moet je wel wat liefde en aandacht in steken! Naast regelmatig grasmaaien en je gras besproeien op droge dagen, heeft je gazon soms nog wat extra’s nodig. En dat kun je toedienen door een behandeling met gazonmest! Is jouw grasmat toe aan een bemestingsbeurt? Welke mest is goed genoeg voor jouw gazon? En hoe pak je dat eigenlijk aan, bemesten? Je leest het allemaal in onze complete blog!

Hoe weet je of je gazon extra bemesting nodig heeft?

Het Nederlandse klimaat lijkt ideaal voor een grasveld: regelmatig regen, zonneschijn en gematigd weer zijn bij ons vaste factoren. Groeizaam weer is er genoeg! Maar wist je dat de bodem van iedere tuin in Nederland van zichzelf te weinig voedingsstoffen bevat voor gezonde grasplanten? Eigenlijk heeft ieder gazon dus baat bij regelmatige bemesting.

Als je ieder voorjaar, zomer en najaar extra voeding toedient, zul je zien dat je gras veel makkelijker en voller groeit, en beter weerstand kan bieden aan droogte, mos en andere plagen. Zeker als je gras nu al ongezonde tekenen vertoont, zoals gele, droge of kale plekken, is het geen slecht idee om met mest aan de slag te gaan!

Hoe vaak moet je je gazon mest geven?

De adviezen over de frequentie van bemesting verschillen. Maar drie tot vier keer in het warmere seizoen kan zeker geen kwaad! Als je zorgt dat er minimaal 6 weken tussen iedere bemestingsbeurt zit, kan je gras er alleen maar van profiteren. Je geeft je gras dan de tijd om de mest goed op te nemen, en loopt geen risico op overbemesting. Want dat is ook nog een gevaar: dan kan je gras de meststoffen niet goed kwijt en dit kan zelfs brandplekken in je gazon achterlaten!

Begin in het vroege voorjaar met een bemesten: zo kan je gras kracht opdoen na de winter en zijn groeiseizoen weer sterk beginnen. In de zomer geef je het nog een of twee keer een steuntje in de rug, en vlak voor het winterseizoen begint geef je het nog een keer een extra dosis voeding.

Hoe ga je te werk?

Bemesten kun je het beste doen op een droge dag, waarop het niet zo hard waait. Bij windkracht 3 of hoger kunnen de lichte mestkorrels zomaar heel ergens anders belanden, en dat wil je natuurlijk niet! De bodem moet niet te nat zijn, en ook is het belangrijk dat het minimaal 10 graden buiten is, anders kan de grond nog niet zoveel met de mest aan.

  • Maai je gras eerst: zo kunnen de korrels zich goed tussen het gras verspreiden.

  • Strooi de korrels volgens de instructies op de verpakking. Gebruik hiervoor een strooier die je met de hand kunt bedienen, of kies voor een strooimachine als je een groter gazon hebt. Door hulpmiddelen te gebruiken, zorg je dat de mest evenredig verdeeld wordt.

  • Zorg dat je gras binnen 24 uur een plens water krijgt. Komt het niet uit de lucht, besproei je gras dan zelf met de tuinslang!

Welke mest is het beste voor je gazon?

Voor een gezonde bodem is het belangrijk om geen onnodige chemicaliën te gebruiken. Kunstmest mag dan goedkoop zijn, de werking ervan is kort van duur en je werkt met stoffen die niet grondeigen zijn. En die potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor mens en dier! Wij adviseren dus altijd om te werken met gazonmest die gemaakt is uit 100% organische meststoffen. Kies bijvoorbeeld voor DCM gazonmest: zo weet je zeker dat je alleen maar natuurlijke stoffen toevoegt aan de bodem.

Alles voor een groen en sterk gazon

Jouw gazonmest online bestellen? Je doet het eenvoudig bij Topgazon. Zo weet je zeker dat je de juiste mest bestelt tegen een scherpe prijs! Haal je mest zelf op in het Drentse Nooitgedacht of laat het bij je afleveren, samen met je nieuwe graszoden. Bij Topgazon kan je bovendien rekenen op gezond advies bij de verzorging van je gazon: hun specialisten staan altijd voor je klaar als je vragen hebt over je gras onderhoud!