Ga naar de inhoud
Home » 5 belangrijke vragen als je zelf een vloer gaat leggen

5 belangrijke vragen als je zelf een vloer gaat leggen

Ga jij zelf aan de slag met een nieuwe vloer? Wij geven je groot gelijk. Een vloer leggen wordt namelijk steeds eenvoudiger: handige legsystemen maken het ook voor de beginnende doe-het-zelver absoluut haalbaar om zelf een vloer te plaatsen. Als je maar goed voorbereid aan de slag gaat! In dit artikel sommen we 5 belangrijke vragen voor je op, die goed zijn om jezelf te stellen voor je een vloer gaat leggen. Zo behoud je het overzicht in je klus en weet je exact waar je aan begint!

1) Welk type vloer past het beste bij jou?

Een vloer leggen begint natuurlijk bij een vloer kiezen. Welke type vloer past het beste bij jouw wensen en bij de ruimte in huis waar je aan de slag gaat? Er is tegenwoordig veel te krijgen; iedere vloer met zijn eigen voordelen en nadelen. Kies dus bewust: een vloer brengt niet alleen een visueel aspect met zich mee, maar ook een functioneel aspect. Moet hij bijvoorbeeld nat kunnen worden, of is geluiddemping belangrijk? En wat mag je vloer kosten?

Onderstaande overzicht kan je helpen een aantal van deze vragen te beantwoorden, en een overwogen keuze te maken. We hebben de 4 meest verkochte vloeren voor doe-het-zelver voor je op een rij gezet.

Laminaat

Budgetvriendelijk +++++
Duurzaam ++
Waterbestendig +
Geluiddempend +
Makkelijk leggen ++++

Click pvc

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen ++++

Plak pvc

Budgetvriendelijk ++++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +

Kurk

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig ++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +++

Onlinevloershop helpt je graag kiezen

Kom je er aan de hand van dit overzicht toch nog niet helemaal uit? Vraag dan de specialisten van Onlinevloershop gerust naar meer informatie. Door de juiste vragen te stellen, kunnen ze je helpen achterhalen welke vloer het best geschikt is voor jouw klus. Neem contact met ze op of gebruik de informatie over de verschillende vloeren op hun website om meer te weten te komen!

2) Heb je een ondervloer nodig?

In sommige vloeren zit al een ondervloer verwerkt, bij andere vloeren moet je deze afzonderlijk aanschaffen. Goed om te weten waar je mee te maken hebt! Een ondervloer (geïntegreerd of niet) is superbelangrijk om contactgeluid te reduceren, je vloer stabiel te leggen op een egale ondergrond, en goede warmte-isolatie aan te brengen. Check dus altijd of je een aparte ondervloer moet aanschaffen bij jouw type vloer, en welk type het beste uit je vloer naar boven haalt.

3) Hoe bereken je hoeveel je moet bestellen?

Meten is weten! Dat geldt ook voor de hoeveelheden materiaal die je gaat bestellen voor je vloer. Zowel voor je vloer zelf als voor je ondervloer helpt het om het oppervlak van je vloer goed op te meten. Meet de lengte en de breedte van de vloerdelen, en bereken het aantal vierkante meters door deze twee maten met elkaar te vermenigvuldigen.

Heb je eenmaal het aantal benodigde vierkante meters berekend, neem hier dan nog eens 5% van en tel het bij het totaal op. Het is namelijk slim om rekening te houden met wat snijverlies, zowel voor de vloer als voor de ondervloer. Deel het totaal aantal vierkante meters door de inhoud per pak en je weet hoeveel je moet bestellen!

Voorbeeld:
  • 40 m2 vloeroppervlak = minstens 42 m2 vloer bestellen (5% snijverlies)
  • Pakinhoud = 1,596 m2
  • 42 / 1,596 = 26,31 > 27 pakken bestellen

4) Welke tools heb je nodig om je vloer te kunnen leggen?

Als je nog nooit eerder een vloer hebt gelegd, is het slim om het juiste gereedschap in te kopen voor je gaat beginnen aan je klus. Het maakt het leven van een vloerenlegger een stuk makkelijker! Heb je wel wat kluservaring, kijk dan of je onderstaande gereedschappen en hulpmiddelen nog in je gereedschapskist hebt: dit zorgt ervoor dat je straks fluitend je werk kunt doen!

  • Afstandswiggen
  • Zaag, mes of snijder (type is afhankelijk van je vloer)
  • Kniekussen of andere kniebescherming
  • Hamer, stootblok en trekijzer (bij harde vloeren)

5) Waarmee maak je jouw vloer helemaal af?

Ligt je vloer erin en ben je helemaal tevreden met het resultaat? De kers op de taart komt natuurlijk pas als je hem helemaal mooi afgewerkt hebt. Denk daarbij aan het gebruik van plinten, rozetten rondom eventuele verwarmingsbuizen en overgangsprofielen tussen delen van de vloer die in hoogte verschillen.

Met name plinten maken visueel het verschil: kies voor een hoge plint of een platliggende plakplint en stem de kleur van je plint af op je vloer of de aangrenzende muur. Zo maak je de overgang tussen vloer en muur zo subtiel mogelijk! Een hoge plint biedt je bovendien de mogelijkheid om lelijke kabels netjes weg te werken.

Blijf je met andere vragen achter?

Heb je nog een prangende vraag die je tegenhoudt om zelf je vloer te leggen? De specialisten van Onlinevloershop helpen je graag op weg. Leg je vraag gerust voor aan één van hun medewerkers, dan helpen ze je vrijblijvend aan de beste oplossing! Je staat er zeker niet alleen voor bij het leggen van je vloer.